[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”43245″][vc_column_text]

Šta se to zapetljalo u Fine sushi baru&japanese restoranu? ?

Udon nudle! Sve što niste znali…

Japanska kuhinja je kolevka debeljuškastih nudli od gustog pšeničnog brašna. Japanci ih obično serviraju u toploj supu jednostavne forme. Tradicionalno udon jelo, mora da sadrži debele nudle i blagu supu uglavnom sačinjenu od dashi-ja, mirina i soja sosa. Najčešće se posipa mladim ili prazi lukom, a sve češće kao toping se koriste tempura, tofu  sir ili škampi. Takođe se koristi kakiage što je mešavina tempura mrvica.
Kao i kod miso supe ili ramen supe, ukus čorbe kojom se priliva, u Japanu, varira od regiona do regiona.
 

Poreklo Udona

Istorija udona ima više varijanti. Ne zna se sa sigurnošću da li je udon sasvim slučajno izumeo monah Enni, koji je uveo tehnologiju mlevenja brašna u Japan, iz Kine, za vreme vladavine dinastije Song.
Druga priča kaže da je japanski izaslanik uveo 14 poslastica, dok je bio u Kini, za vreme dinastije Tang. Jedna od njih nazivala se sakubei , a veruje se da je poreklo za mnoge vrste današnjih rezanaca. Doduše u rečniku je navedena kao muginawa i sačinjena je od pirinčanog i pšeničnog brašna.
Neka treća priča vezuje poreklo udona za konton, što je knedla od pšenišnog brašna sa slatkim punjenjem.
Još jedna priča koja veruje da je udon nudle uveo budista Kukai u Shikoku (ostrvo u Japanu). Iz Sanki provincije tvrde da su prvi usvojili udon nudle baš posredstvom ovog budiste.
No, bilo kako bilo, otimanje oko porekla udona je zanemariva s obzirom na njegovu popularnost koja je očigledna.

Vrste Udona

Poput mnogih japanskih nudli, udon nudle se služe hladne tokom leta (u hladnoj supi) i tople tokom zimskih meseci.
Hladne udon supe nazivaju se još i udon salate i služe se sa slajsovima japanskom omleta (tamago), sa iseckanom piletinom i raznim povrćem (najčešće krastavac i rotkvica).
U zavistosti od nadeva (topinga) i sastava, koji variraju, variraju i nazivi udona, pa imamo:  Kitsune udon (sa tofu sirom), Kake udon (sa surimi krabom i mladim lukom), Tsukimi udon (sa jajetom koje se pošira u vreloj supi), Kaisachi udon (sa morskim plodovima), Kinoko udon ( sa pečurkama i povrćem), Yasaiyaki udon (sa povrćem), Yakiniku (sa piletinom, povrćem i šiitaki pečurkama…), Miso-nikomi udon (tradicionalni udon iz Nagoje, služen u vreloj aka-miso supi), Kamaage udon, Nabeyaki udon, Udon suki, Oroshi udon, Ten-zaru udon i drugi…
Širom Japana postoje Udon prodavnice (Udon shop) dok su u ruralnim mestima uobičajeni Udon restorani. Najboljeg ukusa su one nudle koje se prave na licu mesta, sveže, te udon nudle se nazivaju te-uchi udon.
U prodavnicama, u Japanu, moguće je kupiti udon nudle u formi bento boxa. Takođe postoje i instant udon pakovanja, koje je potrebno samo politi ih vrelom vodom.

Gastro avantura i malo drugačija kultura

U zemljama starog kontinenta, zvučno srkanje je uglavnom vrlo nepristojno. U Japanu, baš naprotiv, glasnim srkanjem iskazujete zahvalnost domaćinu za ukusan obrok. Wow! Ako uživate da srčete tople supaste obroke, znate šta vam je činiti, pravac Japan!
Udon je najdeblji od svih japanskih rezanaca/nudli.
Udon nudle su nisko kotirane na lestvici glikemijskog indeksa, zbog čega su zdrave za osobe koje pate od dijabetesa tipa 2.
Udon testenine se lako vare (tri puta brže od govedine, na primer) i mnogo brže od bilo koje druge testenine. Pored toga, sadrže malo kalorija, i odlične su za sve one koje su gojazni ili skloni gojenju. Odlične su u borbi protiv slobodnih radikala. Posle porcije udona, nećete se osećati naduto ili teško, zato ih Japanci jedu vekovima, one prosto prijaju stomaku.  Pored toga, odličan su izvor energije. Za ljude netolerantne na gluten, preporučuju se udon nudle napravljene od braon (integralnog) pirinča. Sadrže vrlo malo masti (manje od 1 gr masti, i 0 grama nezasićenih masti).
Detaljnije o nutritivnim karakteristikama. pisaćemo u nekom od sledećih tekstova, koji će biti posvećen isključivo zdravstvenim benefitima.
Ako želite da poručite japanske nudle u Beogradu, na raspolaganju smo Vam!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column css_animation=”rollIn” width=”1/2″ animation=”bounceInRight”][vc_column_text css=”.vc_custom_1492703036355{background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}”]Nudle su sve popularnije kod nas, naročito su zanimljive ljudima koji vole da u okviru jednog obroka imaju i deo sa testeninom, meso, povrće ali i supu. Možda su sočne nudle baš tvoj sledeći obrok? Svoje prvo ,,Udon iskustvo” možete podeliti sa nama, u komentarima. Prijatan srk![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column animation=”shake”][vc_single_image image=”43074″][/vc_column][/vc_row]