Kojim god da se zanimanjem bavi i kakav god da mu je ukus, ma kojeg god da je doba, svaki čovek bar jednom u svom životu POŽELI DA ODE U JAPAN! Mnogima se ta želja i ostvari.

Japan je jedna specifična destinacija, koja se ukršta sa mnogim našim interesovanjima. Bilo da se bavimo arhitekturom ili dizajnom, Japan je nezaobilna stanica za usavršavanje mnogih tehnika i znanja. Prestižni moderni univerziteti, napredna tehnologija – gotovo izvan granica futurizma, besprekorno dovođenje razkličitih veština do besprekornosti, samo su neke od sintagmi koje govore u prilog činjenici da je Japan neobična stanica kojoj će nas, možda nekada, životni put navesti.

Japan putovanje: Ako je hrana vaša sledeća metro stanica, onda se potpuno razumemo.

Maestralno gurmansko iskustvo je još nešto što Japan nudi, i čemu mu sve kuhinje sveta mogu pozavideti.

Novo iskustvo koje vam predstoji treba samo da vas raduje, nikako da vas plaši. Zato pred Vama stoji par stvari, koje biste trebali da znate. A sve zarad toga da se vaše putovanje pretvori u najsjajniji doživljaj, nikako u haotično lutanje.

SAVETI što prijatniji boravak!

Imaš sreće, Gejša je tvoj asistem kroz svet platnih kartica. A ona tvrdi da Japan prihvatita platne i kreditne kartice – Visa, Mastercard, AmericanExpress, ali ne baš svuda. Kartice se koriste u velikim gradovima, bolje renomiranim restoranima, tržnim centrima, marketima i hotelima.  Japanci više vole da koriste keš, Ako obilazite manje gradove ili sela, ako se nađete na pijaci ili u omanjem restorane, trebate kod sebe da imate novac u gotovini. Po pravilu, ne biste trebali da menjate novac u menjačnici, jer ćete dosta novca izgubiti zbog razlike u kursu.

Savet plus: pre nego što odete na putovanje: obavestite svoju banku gde putujete i koliko ćete boraviti u Japanu, da sprečite mogućnost da se transakcije na vašem računu protumače kao prevara ili da vam ne bi bio blokiran račun.

Za brige i dileme oko sume novca koju ćes potrošiti za boravak u Japan, zadužen je Samuraj Kanagawa. On misli da Japan ipak jeste skup, ali ne kao Singapur recimo, ili Island. Jeftinije ćete proči ako ste obavešteni i znate da se snađete, savetuje on. Svakako trebate da istražujete pre puta, jer to može smanjiti vaš stres dok ste tamo. Samuraj kaže da se za jeftiniji smeđtaj treba izdvojiti oko 3o evra po noći , za hotel srednje klase ili privatni smeštaj od 50 do 100. Ako je luksuzan smeštaj vaša opcija, spremite od 100 do 200 evra.

pribor za matcha čaj

Savet plus:  računica će ti lakše pasti ako razumeš da jen i dinar imaju skoro isti odnos. U restoranima ćete naići na različite cene, gde se može naći jelo po ceni od 500 dinara tj.jena, pa do 20 evra, a negde čak i više. Ramen je oko 800 jena, kao i kod nas, ali ako ga budete jeli van restorana moći ćete da ga nađete i za 400 jena. Za hranu su vam, takođe, na raspolaganju 7-Eleven ili Family Marts, koja su jeftinija od tradicionalnih japanskih restorana.

Savet plus: U Japanu, upozorava Samuraj, prevoz je najskuplji. Ostrvom se putuje obično superbrzim vozovima, koje morate da probate jer su stvarno neverovatno iskustvo. Primera radi, vozna karta od Tokija do Kjota košta oko 100 evra. Ako hoćete da uštedite, postarajte se da što ranije obezbedite Japan Raill Pass, koju uglavnom svi turisti koriste. Karte se, u tom slučaju, obezbeđuju za nedeljne intervale, a ne za broj voznji koje realizujete.

Sakura je naš savetnik za doba godine, kao najoptimalniji period putovanja preporučuje proleće. Možda je to baš zbog cvetanja sakure, čuvene japanske trešnje?! Da, ona tvrdi da je proleće najlepše godišnje doba za posetu Japana. Klima je tada savršena za putovanja, vlažnost vazduha je optimalan, nema mnogo kišnih dana, temperatura je odgovarajuća. I najveći praznici, ali i festivali organizuju se u proleće. Krajem aprila i početkom maja je najveći broj njih, jedan za drugim, i to je upravo period kad najveći broj turista poseti ovu zemlju. Leto je savršeno vreme da obilazite mesta pored mora. Leto je jedino godišnje doba kada je dozvoljeno penjanje na planinu Fudži. Oktobar je živopisan, i najveći broj najboljih fotografija, uslikano je baš u to vreme.

Japan: Pravila

Gospodin Omakase je specijalista za japansku kulturu. On nas upozorava da Japanci dosta drže do svoje kulture i običaja, i da nepoštovanje i nepoznavanje kulturnih obrazaca neće oprostiti ni strancima, iako će prema njima biti ipak nešto blaži. Zato je bolje da se edukujete na vreme, jer vam, veruje Omakase, nije namera da ikoga uvredite na putovanju, makar i slučajno.

Savet plus: Japanci ne primaju bakšiš. Konobari ga neće očekivati, a neki će vaše insistiranje na bakšišu smatrati nekulturnim. Oni veruju da rade svoj posao i da nema potrebe da budu nagrađeni za ljubaznost i dobru uslugu, jer za to su plaćeni.

Pored uobičajenih automata, u Japanu su vrlo popularni automati na kojima možete kupiti picu, sveže voće i povrće, peciva, knjige, hot dog, kišobrane, olovke, jaja pa čak i kravatu!

Pažnja: Nemojte se iznenaditi, Omakase zna da postoje restorani u kojima mogu ručati samo Japanci. Na pojedinim mestima je zabranjen ulazak stranacima, Omakase nije želeo da otkrije zašto je to tako. Čak ni spisak tih restorana nigde nećete naći, ali ako se nađete u takvom restoranu, odmah će vam biti jasno. Omakase nas uverava da neće biti nikakvih neprijatnosi, Japan je to, ne zaboravite.

Sensej Fidži nam je naglasio da ne treba pričati u vozovima. Japanci su prilično uviđavni i ovo nepisano pravila potiče baš iz te uviđajnosti. Buka podrazumeva narušavanje tuđeg mira i ličnog prostora, zato se smatra nekulturnim. Ako hoćete da pričate, onda je šapućite.

Japanci se uvek izuvaju pre nego što uđu u tuđu kuću, ali i kada ulazite u neke prodavnice ili restorane. Ako na vratima dočekate papuče, obavezno se izujte.

Vizitkarta, ali i bilo šta drugo što vam neko da ili pruži, se prima tj.uzima i predaje obavezno sa dve ruke, i sa blagim naklonom.

Japanska kuhinja – fina i sofisticirana hrana

Japan – kulinarsko hodočašće: Tradicionalna kuhinja –washoku, nalazi se na Listi svetske baštine UNESCO i mnogo je više od sushija, ramena i teriyakija. Tokio,po gastro ponudi, može da se takmiči sa Parizom, ali ipak, nažalost, o autentičnoj japanskoj hrani i dalje se ne zna mnogo. Postoje gastro ture za svačiji ukus, ako ste u prilici, nikako nemojte da ih propustite!

Jedna Hosomaki Rolnica nas je podsetila da je korišćenje štapića za jelo je veoma važno u japanskoj kulturi. Ako ne korisite štapiće i niste ovladali tehnikom, vežbate pre nego što pođete na put, jer gde god da jedete u Japanu, trebali biste da to radite služeći se štapićima.  Postoje neka jela koja se mogu jesti prstima, ali vladanje štapićima će vam tamo zaista biti od koristi.

Japanska kuhinja se ogleda u velikom broju razliitih jela, serivrana u male tanjiriće, zato je bitno da hranu prebacite u svoj tanjir, nikako ne jedite iz zajednilkih tanjira direktno. Ne upirite u druge ljude štapićima, upozorava Hosomaki. Nemojte trljati štapiće jedan o drugi nipošto, jer je to uvreda za mesto gde jedete. Time iskazujete da ptapići nisu dovoljno dobrog kvaliteta.

Gospodin Sake, podseća nas na to kako treba držati čašu kada nam neko sipa piće – obavezno je obgrlite sa obe ruke, a time ćete pokazati poverenje i poštovanje prema onome ko vam sipa. Kada je alkohol upitanju, ima jedno, čini se, fer pravilo. Tokom proslava, kada se ispija veća količina alhohola, hijerarhijska struktura ljudi se gubi. Svako je ravnopravan u svakom smislu. Svi su kao prijatelji, i ako su, na primer upitanju šef i običan radnik. Sutradan, po pravilu, sve se resetuje i nastavlja sa uobičajenim aktivnostima. To znači, da ako se nađete na nekoj žurci sa vašim menadžerom, slobodno se opustite, do granica pristojnosti.

Ukoliko imate prefinjeno nepce i treba vam nešto još finije, od savršeno fine japanske kuhinje, kaiseki je najprefinjeniji oblik japanske kuhinje. Kaiseki obrok se sastoji iz više vrhunskih jela, pripremljenih tako da predstavljaju savršenu harmoniju ukusa, teksture, boja i izgleda.

Japan nije naročito poznat po Street Food hrani, kao recimo Tajland ili Kina, ali u nekim gradovima, kao što su Osaka i Fukuoka, lokalni specijaliteti mogu se kupiti na uličnim tezgama. Nemojte propustiti priliku da isporbate dobru hranu, koju pripremaju lokalci.

Ako su vam potrebne zvanične infomracije , posetite sajt Ambasase Japana u Beogradu. Mi vam želimo SREĆAN PUT!