ŠTA JE MISO?

Miso pasta nije uobičajena namirnica za nas, ali polako, sve veći broj ljudi uviđa neke od zdravstvenih pogodnosti koje ona pruža, što je čini sve popularnijom.
Osim tog

Akamiso

Akamiso supa od crevene miso paste

a što je bogata proteinima, vitaminima (naročito B 12) i mineralima, miso pasta je vrlo ukusna i daje poseban šmek jelima i supama, ali i namazima.

GDE JE NASTALA?

Miso je tradicionalni japanski začin. Imala je vrlo važnu ulogu u feudalnom Japanu, i danas je ostala nezamenljiv začin u tradicionalnoj i savremenoj kuhinji, a sve više dobija na svetskom značaju.

KAKO SE PRAVI?

Miso pasta se pravi od soje, morske soli i ,,koji” kalupa, često pomešana sa pirinčem ili ječmom. Ta smesa se ostavi da fermentira od 3 meseca do 3 godine, što je čini posebno bogatom enzimima. Vezivajući činilac ,,zybicolin” u miso pasti je vrlo efektivan u procesu detoksikacije organizma i odstranjivanju otrova koji se talože u organizam, kroz industrijsko zagađenje, radioaktivnost i veštačkih hemikalija koji se nalaze u zemlji, a koje, takođe, unosimo konzumirajući hranu, tretirtanu pesticidima ili đubrivima.

ISTRAŽIVANJE

Godine 1972., grupa japanskih naućnika, uključujući Dr Morishita Keiichia, se bavila poljoprivrednim istraživanjima, koje je bilo podstaknuto istraživanjima i studijama Dr Akizukija, gde se došlo do otkrića da miso pasta sadrži ,,dipicolinic” kiselinu (jap. zybicolin ), dobijenu od miso-a i natto kvasca. Zybicolin je alkaloid koji se vezuje za teške metale kao što je radioaktivni stroncijum (srbrnast, mekan metal) i odstranjuje ih iz organizma. Upravo ovo otkriće je dospelo na naslovne strane svih japanskih listova toga doba.

KAKVOG JE UKUSA?

Uglavnom, miso je slana, ali ukus i miris generalno zavise od različitih faktora u  procesu fermentacije i sastojaka koji se pridodaju. Ukus može da varira, u zavisnosti od vrste od slanog, zemljanog, voćnog i slatkog.

VRSTE

Od regiona i sezone, ukus i tekstura mogu da variraju. Takođe, temperatura i dužina fermentacije, sadržaj soli i razne vrste ,,koji” kalupa, miso paste dele na:
Shiromiso – bela miso pasta
Akamiso – crvena miso pasta
Awasemiso –  miksovana miso pasta

MISO U SLUŽBI ZDRAVLjA

Sastojci u misou, uz jedinstven postupak njegove dvostruke fermentacije, pretvaraju ovaj proizvod od soje u moćno sredstvo za borbu s najtežim oboljenjima. Makrobiotika je imala važnu ulogu u popularisanju ove namirnice širom sveta.

Doktor Sinizičir Akizuki, koji je bio direktor Departmana interne medicine u jednoj bolnici u Nagasakiju tokom Drugog svetskog rata, godinama je lečio pacijente od posledica radijacije usled atomskog bombardovanja japanskih gradova 1945. godine. Pacijente i osoblje držao je na strogoj dijeti u koju je kao obavezna bila lekovita supa od misoa.
Iako su se njegovi pacijenti zatekli u neposrednoj blizini mesta udara atomske bombe, teže posledice radijacije kod njih se nikad nisu ispoljile, za razliku od ostalih ljudi. Doktor Akizuki smatrao je daje upravo miso supa zaslužna za to.

MISO U BORBI PROTIV RAKA

Devedesetih godina prošlog veka jedno opširno istraživanje koje je obuhvatilo stanovnike Japana, Kine i Singapura. Ukazalo je na to daje miso pasta vrlo koristna za zdravlje. Pokazalo se da osobe koje ga redovno konzumiraju imaju manje šanse da obole od nekoliko vrsta kancera. Uključujući rak bubrega, materice, jajnika i prostate.

Naučnici veruju da genistein i fitoestrogeni, koje soja sadrži, mogu biti delotvorni u slučaju hormonskih i nehormonskih kancera.  Upravo zbog toga miso supa se ženama najviše preporučuje.

Kada je nivo estrogena nizak, na primer u menopauzi, sojini fitoestrogeni vezuju se za slobodne receptore estrogena i pomažu ublažavanju simptoma poput promena raspoloženja i valunga.

MISO ANTIOKSIDANS

Antioksidansi, koje sadrži miso supa uspešno neutrališu štetne slobodne radikale u organizmu. Veoma su važni u borbi s bolestima i znakovima starenja, kao i u jačanju organizma. Zagađenje vazduha, radijacija koja potiče od televizora i računara, narkotici, alkohol, loša ishrana, hemikalije, stres  – sve to stvara slobodne radikale, koji napadaju ćelijske strukture organizma.

Pre, otprilike, 2500 godina,  miso je bio hit u japanskoj i kineskoj ishrani. Danas, većina mladih u Japanu počinje dan toplom činijom miso supe, verujući da stimuliše varenje, okrepljuje i daje energiju telu.
Kod nas se od miso paste najčešće prave miso supe.

https://finesushies.com/jelovnik-stari/soups-salads-condiments/

Izvori:
Higuchi Moyashi Higuchi Matsunosuke Shoten Co.Ltd
Nokoshitamono blog
Mesečeva dijeta
Vikipedija Miso
The care 2 community is here