Više od 4000. godina alge se koriste kao

hrana u Kini i Japanu

Danas je Japan glavni korisnik algi, a Japanci su razvili metod kultivisanja i ubiranja tzv. lisnatih algi. 

Morske alge ili jap. Kaiso kroz epohe predstavljaju važan deo japanske ishrane. Danas se najčešće koriste kao dodaci ili začini za miso supe, ramene, udone, za ,,zavijanje” sušija, ali i u raznim drugim oblicima, u svakodnevnoj ishrani.

 
3 najčešće korišćene vrste morskih algi:

Kombu, nori i wakame.

Kombu je vrsta velikih algi, najčešće se koristi kao dodatak nekim supama ili u pripremanju Nabe (nabemono), a što pretstavlja svojevrsni japanski ,,hot pot“ sa mesom i povrćem. Većinu ,,nabemono“ čine supe i čorbe, koje se služe u vreme hladnih godišnjih doba.  Neki od njih se, tradicionalno, pripremaju na stolu za ručavanje.
Postoje dve vrste Nabemono u japanu, ona sa blažim ukusum, priprema se sa kombu algama i tofu sirom, i naziva se yudōfu, i malo jača varijanta ukusa, nabe koji se priprema sa  jačim začinima- miso, dashi, soja sos, a konzumira sa nekom vrstom umaka tj dipping sosem ili jap. ,,tare”, a naziva se mizutaki.

Nutritivna vrednost kombu alge je, čini se, neiscrpna.

Sadrži jod, mineral vrlo važan za pravilan razvoj, tkđ. sadrže enzime koji razgradjuju složene sećere u ljudskom organizmu (odgovorne za nadimanje). Prilikom konzumiranja mahunarki, razlaže gasove i apsorbuje više hranljivih sastojaka, sprečava nadimalje i potpomaže varenju. 
onigiri sa nori algom

onigiri u zagrljaju nori alge


Kombu je poznat i kao prirodni lek za smanjenje holesterola u krvi, ali i hipertenzije. Jod kojim je bogata pomaže u funkcionisanju štitaste žlezde. Pored svega navedenog, kombu alge sadrže i gvožđe, kalcijum, a od vitaminima A i C.
Vitamin A je neophodan za vid, rast, razvoj kostiju, razmnožavanje, nastanak ćelija i tkiva. Vitamin C je antioksidant i bori se s bakterijama dok ih potpuno ne uništi. deluje kao antihistamin i smanjuje upalu uzrokovanu alergijskim reakcijama.
 
Takođe ublažava simptome alergija. Vitamin C povećava proizvodnju steroida, koji smanjuju upalu u telu. Rezultat je jak i otporan imunološki sistem. Ovaj vitamin igra važnu ulogu u sintezi novih kolagenih tkiva, kao što su vezivno tkivo u koži, mišićima, ligamentima i kostima. Šta su ova tkiva jača, to su otpornija na mikrobe. 
Wakame alge imaju suptilno slatkasti ukus i najčešće ih možete videti u supi ili kao sastojak salate. Vrlo su bogate omega 3 kiselinama, sadrže visok nivo natrijuma, joda, tiamina i niancina. Sadrže i magnezijum koji je značajan za funkciju enzima u organizmu, opuštanje mišića, proizvodnju i transport energije. 
Visoka skoncentrisanost kalcijuma u wakame algama, potpomaže za jačanje kostiju i kao prevencija osteoporoze. 
100 gr sirovih vakame algi sadrži 150 mg kalcijuma. U orijentalnoj medicini korišćene su za prečišćavanje krvi, kože, kose, reproduktivnih organa ali i za regulaciju menstruacije. Gvožđe, kojima su wakame bogate, potpomaže proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i sprečava anemiju.
 

Vitamini koji sadrže wakame alge

Fusion roll sa wakame algama, jedna od omiljenih!

 
A, C, E i K- neprevaziđeni za zdravlje kože i kose, ali i za očuvanje imuniteta.
D vitamin- za poboljšanje nervnog sistema, mišića i imunog sistema.
Riboflavin-vitamin B2– funkcioniše kao antioksidans i radi u telu sa drugim vitaminima. Neophodan je za rast.

Lignani
-hemijske materije biljnog porekla, imaju ulogu sprečavanja određenih vrsta kancera, naročito raka dojke.Folna kiselina
-pomaže telu da stvori nove ćelije, što je posebno važno za trudnice.
Japanci gaje čuvenu crvenu algu, porphyra, (što bukvalno znači purpurno crveno) koju nazivaju Nori. Ovdašnjem svetu poznatija kao presovana morska alga. Klice ove alge su razbacane po školjkama; one sporo rastu i formiraju izdanke, „filamente” na školjkama, koji onda prave svoje spore-klice. Za oko dva meseca biljka naraste velika, seče se i suši na suncu. 
 Listovi norija se koriste za sushi rolnice,  kao toping ili dodatak jelima, nudlama, ali i za pravljenje gunkana (učestala forma sushija, u vodu ,,ratnih brodića“). Morska nori alga izvor je B12 vitamina.

Nori je, takođe, riznica E.P.A. (vrsta ulja za koje se smatra da je efikasna u sprečavanju arterioskleroze), vitamina, proteina, taurina, minerala i hlorofila. Dva lista norija imaju vitamina A jednako kao 45g spanaća, vitamina B2, kao 56-60g mesa, kalcijuma kao jedno jaje ili dva decilitra kravljeg mleka i gvožđa kao jedno jaje ili 1/5 L mleka
.

Svet algi

Alge su biljne forme koje postoje od nastanka života na Zemlji, datiraju od pre oko 4 milijarde godina. Ranije su korišćene kao hrana u mnogobrojnim kulturama, pa tako postoji evidencija da su Asteci i Inke jeli alge. Plemena u Africi takođe koriste alge za ishranu, u Kini se koristi vekovima, kako za hranu, tako i u medicinske svrhe. Koriste ih i narodi u Japanu, Koreji, ali i Polineziji, na Havajima, pa i u Evropi, Južnoj i Severnoj Americi, Africi i Australiji. Povećana upotreba algi u određenim krajevima povezuje se i sa dugovečnošću i boljim zdravljem. 
Studija koja je objavljena u časopisu Medical Hypothese, 2004. godine, zaključila je da regularna potrošnja algi može da posluži kao prevencija i umanji razvoj HIV infekcije. Autori su zapazili da Japan, Koreja i Čad, zemlje gde se alge koriste u svakodnevnoj ishrani, imaju manji procenat HIV/AIDS. Prosečna dnevna potrošnja algi u ovim zemljama je 3 do 13g (5 listova nori algi iznosi oko 25 g).