Svi smo uživali u proteklim praznicima.  Odmorili smo se, videli svoje najdraže, neki od nas su putovali, a jedno je sigurno, svi smo preterali sa unošenjem kalorija, što kroz alkohol, što kroz  tradicionalne specijalitete koji su nezaobilazni u danima praznika.

Vraćanje radnim navikama i manje uzbudljivom načinu života, pomalo iscrpljeni, opiremo se svakodnevnici i sastavljamo listu odluka na kojima ćemo raditi narednih 365 dana.
Ako je jedna od vaših novogodišnjih odluka bila vraćanje željene kilaže, period posle praznika je najbolji način da ovu odluku sprovedete u delo…
Poželjno je da se dijeta započne odmah nakon praznika, naročito zbog toga što višak kilograma nisu izazvale samo suvišne kalorije, već i zadržavanje vode usled preterane konzumacije šećera soli i ugljenih hidrata.
Prvo pravilo kod dijeta nakon praznika je postepeno vraćanje regularnim, zdravim navikama za stolom. Nije lako vratiti balans organizmu, ali uz jaku volju i ispravno kombinovanje namirnica, uz njihovo redovno i umereno unošenje, možete se lako otarasiti viška kilograma i očistiti organizam od toksina.
Dijeta koju smo isprobali je delotvorna, brza i bez štetnog efekta i potiče sa ostrva gde ljudi žive duže nego bilo gde na svetu.
Stanovnici Okinave su maltene vegetarijanci – jedu malo ribe, a iz jelovnika su “proterani” meso, jaja i mlečni proizvodi. Telu belančevine obezbeđuju iz soje i ostalih mahunarki
Nama kojima gotovo ni jedan obrok ne može da prođe bez mesa možda zvuči čudno, ali stanovnici Okinave ga skoro uopšte ne konzumiraju. Potrebu organizma za proteinima zadovoljavaju ribom koja je, opštepoznato, neuporedivo zdravija od bilo kog mesa.
.U zapadnjačkoj verziji ove dijete, namirnice se dele prema kalorijskoj gustoći, odnosno broju kalorija koje sadrži gram neke hrane.
Osnovna podela hrane je prem njenoj težini:

Pero-laka

To je hrana kalorijske gustoće manje od 0,7. Možete da je jedete koliko želite. To su supa od povrća (0,3), jabuke, breskve, bobičasto i većina drugog voća, brokoli, tikvice, grašak i većina drugog povrća, nemasni jogurt i tofu (0,6).

Laka

Možete jesti ove namirnice umereno, nekoliko porcija na dan. To je bela riba (1,0), kuvan pirinač i testenine (1,4), suši (1,4) i ćureće grudi (1,4).

Srednja

Jedite samo male porcije. Masna crvena riba (1,8), peciva od brašna (2,0) nemasno meso (2,2).

Teška

Ovoj grupi pripada sva slatka, masna hrana s malo vode i vlakana – masni sir, biljno ulje, slanina, pomfrit, čips i majonez.
Pored namirnica izuzetne nutritivne vrednosti, velike prednosti ove dijete donosi i jedenje sa štapićima. Stručnjaci tvrde da se štapićima jede mnogo sporije, te da su zalogaji manji i duže se žvaču. 
Još jedna prednost je japanski pirinač koji je niskokalorični ugljikohidrat, vrlo je zasićujuči, pa nećete imati potrebu jesti neke druge kalorične namirnice. Za zdraviju varijantu odlučite se za integralnu rižu, te isprobajte žitarice kao što su quinoa ili bulgur.
Proizvodi od soje, kao što je tofu, odlični su izvor proteina i imaju veoma malo ili nimalo zasićenih masnoća. Proizvodi od soje također pomažu smanjiti šanse oboljenja od srčanih bolesti i sniziti krvni tlak. Ove namirnice su temeljni dio japanske prehrane, pa biste ih i vi trebali uvrstiti u svoju prehranu.
Oni koji žele da smršaju i poboljšaju zdravlje, mogu da očekuju prve rezultate već posle mesec dana. Inače, ova dijeta je zdrava i uravnotežena, te da bi takav način ishrane bio poželjan i da postane vaš životni stil – kaže Wilcox, autor knjige Okinawa diet plan” , uz napomenu da žitelji Okinawe kondiciju održavaju radom u bašti, tai-chijem i šetnjama.