Šta je vasabi

Pravi wasabi dolazi od korena stabljike vasabija koji je sličan konzistenciji svežeg đumbira – naučno poznata biljka kao Wasabia japonica. To je deo porodice Cruciferae i rođak biljkama poput kupusa, karfiola, brokolija, rena i sslačice. Rizom Vasabija ima zelenkastu boju iznutra.
Japan – jednom rečju ,,spoj modernog & tradicionalnog”, pri čemu tradicija ni po čemu ne zaostaje naspram modernog, kome se pribegava. U Japanu se tradiciji pristupa vrlo ozbiljno, tamo je ona sveprisutna i gotovo neizostavna.
Hrana je samo jedan od mnogih  kulturnih fenomena koja  nije ,,popustila” pri naletu modernog, i u nekim segmentima ostala gotovo  netaknuta.
Tradicionalno ukorenjene navike,  vreme je svezalo u nerazmrsivi spoj, te su sve češće sasvim legitimno povezane ,,sintagme” dveju namirnica  ,,sushi & wasabi” , ,,miso supa& morske alge” , ,,skuša & dajkon (bela) rotkva”, ,,tofu & bonito pahiljice”, ali i ,,svinjski kotlet & kupus” gotovo nerazdvojive.
Za rađanje navedenih sintagmi postoje opravdani zdravstveni razlozi!
Slaganje ukusa dveju namirnica je još jedan od razloga, s tim što ukus kao psihološki doživljaj ostaje inferioran u bitci sa ,,biološko-fiziološko-hemiskoj ravnoteži organizma” – odnosno zdravljem.
Legendarni tim japanske kuhinje ,,sushi & wasabi” u svakom prijateljskom meču igraju zarad naših mnogobrojnih pogodnosti, i tek u takvom punom sastavu pobeđuju.

Izdvojili smo: 6 razloga zašto trebamo jesti wasabi!

1. Efikasan je u suzbijanju mikroba i bakterija koji mogu biti prisutni u svežim plodovima mora. U tu svrhu se koriste i đumbir i dajkon rotkva, pri čemu đumbir ima i ulogu ,,neutralizatora” usne dublje onosno nepca (a zbog čega ga treba jesti prilikom kombinovanja različitih zalogaja, kako bi se osetio pojedinačan ukus u celosti, svakog ponaosob).
 
2. Pomaže varenju.
 
3. Inhibira odnosno sprečava rast i zaustavlja razmnožavanje bakterija.
 
4. Prilikom zajedničkog konzumiranja, wasabi neutrališe miris sirove ribe.
 
5. Konzumiranje wasabija smanjuje rizik od kancera (na Univerzitetu u Georgetownu potvrđeno je da biljni Izotiocijanat wasabija sprečava reprodukciju ćelija raka sa p53 mutacije).
 
6. Na kraju, jednistveni ukus wasabija je rezultat kompleksnih hemijskih smeša iz razbijenih ćelija biljaka. Kao takav, jak i na sebi svojstven način- kratkotrajno ljut, čitavom ,,sushi doživljaju” pridodaje autentičan šmek.