10 razloga zašto se Japanke ne goje i ne stare 

 ,,Dobro, funkcionalno i zdravo telo je ultimativni modni stav“,  Kiyokazu Washida, modni kritičar

 

Namerno počinjemo našu priču citirajući ovog japanskog modnog kritičara. Vitalnost organizma, mladolikost i vitka linija su tri stvari kojima je većina žena danas opterećena. Nekim, doduše manjem broj njih, sa lakoćom, zbog naklonošću gena ili konstantnih fizičkih aktivnosti, to lako polazi za rukom. Većina žena ipak mora da se pomuči ne bi li dostigla taj nedostižni ideal, vitke, zgodne, ,,seksi” i  mladolike žene.Prosečne žene našeg podnevlja na Japanke posmatraju kao na neku neotkrivenu misteriju, pitajući se stalno, sa dozom zavisti (uglavnom) kako su sve tako vitke i tanane, a ponovo bez preteranih odricanja i preterane aktivnosti.

Moderna Japanka je posvećena poslu, radi po čitav dan, i čini se, nema previše vremena kako bi sebi organizovala savršen (u smislu visoke hranjive vrednosti, a ne tako kaloričan, zdrav i izbalansiran) obrok. Znamo da je u Japanu neizostavno prevozno sredstvo bicikl, pa ipak, koliko tridesetminutna vožnja bicikla može da bude ,,hard work” put do vitke i privlačne figure.Obradili smo malu informativnu knjigu Naomi Moriyama-,,Japanese Women Don’t Get Old or Fat”* i sada vam prenosimo 10 principa zbog kojih su Japanci zdravi, vitki i dugovečni. 

10 razloga zašto su Japanke tako zgodne. Sushi ishrana 

 1. Ono što se konzumira dosledno i svakodnevno je kombinacija jednostavnih i raznovrsnih  namirnica, i to:RIBA, MORSKE ALGE, SOJA, PIRINAČ, POVRĆE, ZELENI ČAJ!
2. Japanci obožavaju da kod kuće sami prave domaća jela – svakodnevno. Tradicionalni obrok se sastoji od grilovane ili sirove ribe, činije pirinča, blanširanog povrća, miso supe, seckanog voća za dezert i zelenog čaja. Oni troše više od 10 % svetske ribe, i ako čine tek oko 2% svetske populacije. Dnevna doza omega-3 koju unose konzumirajući ribu može da objasni zašto žive tako dugo. Po nekim statistikama, na ribu potroše oko 150 funti godišnje, dok je sovjetski prosek negde oko 35 funti godišnje, po glavi stanovnika.

3. Poznato je da Japanci najviše koriste sveže sezonsko povrće tj. ono što je sve sveže u sezoni. Kako kaže autor Moriyama, ,,Japanski supermarketi su katedrale svežine”, a povrće ne samo da je ,,datumirano” nego je i ,,tajmirano”. 
4. Japanci jedu male porcije različitih “gangova”. Moriyama takođe navodi da su ,,Japanci  od detinjstva naučeni da jedu polako i da uživaju u svakom zalogaju.” Japanski tanjirići su manji za 2/3 od prosečnih američkih tanjira.
Moriyama navodi neke od temelja serviranja i prezentacije hrane: 
*tanjir se nikada ne puni do vrha;
*nikada se ne služi veliki komad bilo čega;
*svaka stavka se služi u svom ,,gangu” (uz jelo uz koje treba da ide);
*manje je uvek više;
*hrana treba da bude začinjena ili prelivena lagano i ne preterano;
*svaka stavka je aranžirana tako da se istakne njena prirodna lepota;
 *sveže je najbolje;
5. Japanska kuhinja je namerno ,,nežna” i svetla. Većina kuvanja se izvodi na vrhu peći ili korišćenjem tehnika kao što su kuvanje na pari, tiganj-roštiljanje, brzo pečenje (sauté), vok kuvanje i sl. Kada je pripremljeno jelo svetlo, osećate se srećno a ne preterano puno. Japanski kuvari, tkđ, koriste i zdrava, hladno ceđena ulja.
6. Japanci jedu pirinač uz svaki obrok, umesto hleba. To je važna razlika između istočnog i zapadnog načina ishrane. Korišćenje prerađenog i prečišćenog belog brašna je glavni uzrok gojaznosti u Americi danas. Probajte da, umesto hleba ili peciva, uz svaki obrok pojedete 1/2 šolje kuvanog pirinča, i videćete razliku vrlo brzo.
7. U Japanu doručak se smatra najbitnijim obrokom. Kod Japanaca on se sastoji od zelenog čaja, tofu sira, japanskog omleta-tamaga ili komada ribe,  pirinča kuvanog na pari, miso supe, malih listova nori ili wakame algi.
8. U Japanu slatki obroci se jedu ređe,  a porciju su vrlo male. To ne znači da čokolada ili kolači sa azuki pasuljem, sladoled sa zelenim čajem i sl. nisu voljeni, već su više poštovani zbog njihove moći da u manjim količinama otvaraju apetit . Ipak, namirnice ovog tipa mogu da naškode telu ukoliko se konzumiraju prekomerno.
9. Japanci imaju drugačiji pristup hrani. Oni nisu opterećeni dijetama, jer su odrasli sa idejom da jednostavno uživaju raznovrsne varijante zdravih kombinacija, bez zabrinosti o ishrani. Međutim, uvođenem zapadnjačke ,,brze” hrane, sve više japasnkih adolescenata i mladih imaju poteškoća sa viškom kilograma i gojaznošću.
10. U Japanu, vežba je svakodnevni ritual. Pored vožnje bicikla, oni često planinare, šetaju, hodaju, izbegavaju prevoz i uglavnom do starosti ostaju vrlo aktivni, što je jedan od razloga zašto ostaju tako vitalni i mršavi.

Naomi Moriyama je rođena u Tokiju. Kao japansko-američki marketing konsultant, dugo godina radi sa nekim od vodećih svetskih modnih kuća i luksuznih brendova, već neko vreme živi u Njujorku sa suprugom (koautorom) mnogih knjiga.

http://www.finesushies.com/ Link celog bloga