[vc_row][vc_column][vc_column_text]

 

Get these five in your diet”, naslov je članka britanskog sportiste, sprintera na duge staze, Skota Overala. Zanima vas zdrava hrana, pričitajte.

avokado

 

Skot Overal za ,,World Running” objašnjava:
 ,,Ako trenirate naporno najvažnije je da se hranite ispravno i budite sigurni da će vaše telo dobiti sve što je potrebno da bi (is)pratilo vaš trening i izvuko najviše iz vaše sposobnosti. Ima toliko članaka koji govore o tome šta biste i šta ne bi trebalo jesti, tako da vam neću propovedati o tome šta da radite. Sve što ću vam reći je to ako trčite ili vežbate, budite sigurni da morate da nadoknadite ono što ste potrošili.

Ono što mislim da je najbitnije posle napornih treninga i trke jeste oporavak. Što pre unesete  proteine u vaš organizam, vaš oporavak će biti bolji, i to je ono što će vam reći svaki spotski naučnik. Oporavak je ključ da se uverite da ste u stanju da nastavite sa treninzima sledećeg dana, u istom ili još boljem ritmu.
Postoje određen namirnice koje sam pokušao da uvedem u svakodnevnu ishranu i sada ću ih podeliti sa vama.”

1. AVOKADO

I love these things, and it turns out they are pretty good for you too! ” 
Jedna stvar koju ste možda čuli je da je sadrži visok nivo masti, i to je tačno. Ipak, to su DOBRE mono-nezasićene masti, koje mogu smanjiti nivo holesterola. Takođe je prepun vitaminima i mineralima, uključujući i kalijum.


2. SOK OD CVEKLE


“Don’t drink too much of it though as it can produce some unwanted side effects!” 


Može da poveća izdržljivost trčanja, pun je nitrata, podiže nivo krvnih zrnaca i poboljšava krvnu sliku. Ja ne znam čitavu nauku koja stoji iza svekle, ali znam da omogućava telu da koristi manje kiseonika kada trči veće razdaljine i zbog toga bi trebalo da se  osećate lakse.

3. ĐUMBIR 

” Unfortunately munching on ginger biscuits does not count!”

Bilo je nekih istraživanja koja pokazuju da đumbir može da pomogne protiv bolova u mišićima, naročito kod u bolova u mišićima  prouzrokovanim vežbanjem. Studije sprovedene na Univerzitetu u Džordžiji dokazale su da svakodnevna unošenje đumbira smanjuje indukovanu bol u mišićima za čak 25%.

fine sushi nigiri

4. RIBA

“The most important benefit from eating oily fish is the omega 3 oils which are very good for your heart!” 

Ja lično govorim o lososu ovde, plus druge ribe, kao što su tuna, sardina, pastrmke, školjke… Masne ribe pomažu u regulaciji krvnog pritiska, smanjuju rizik od bilo kakvih kardiovaskularnih bolesti.

5. HIDRATACIJA

“Everything in your body requires water to work correctly, and with running you need to be able to control your temperature!”

Morate da nadoknadite tečnost koju ste izgubili u toku treninga. To ćete najbolje postići merenjem pre i posle treninga, da biste znali koja količina tečnosti vam je potrebna.  Da biste sprečili dehidrataciju, morate da je nadomestite. Voda je dobra, ali, takođe, treba znati da morate da nadoknadite soli i minerale koje ste izgubili u toku treninga ili takmičenja.

 

,,There are certain foods I have tried to introduce into my diet that I will now share with you. As I said I am not telling you what you should eat, but these are foods I find help with my running and it would certainly do you no harm if you tried introducing them into your running diet.”
Scott Overall
 

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]