Sushi go or sushi in our place, sve jedno. Imali smo niz anegdota proteklih 8 godina koje bismo želeli da podelimo sa vama!

Želeli bismo da sa vama podelimo pomenute sushi anegdote, da se zajedno nasmejemo ali i da vas podsetimo, kako smo došli na ideju da pokrenemo blog, koji je bio najčitaniji i slično…

Činjenice!

U proteklih godinu dana, tim poznavalaca i ljubitelja japanske kuhinje radio je na pisanju bloga, na kome ste mogli da pronađete odgovore na (skoro) sva vaša pitanja!

Najčitaniji blog u proteklih 365 dana bio je: ,,5 najčešće postavljenih pitanja u vezi sa sushijem!” 

Najviše su nas iznenadili čitaoci iz Indije i Švedske. (सुशी ) 🙂

Kako smo došli na ideju da pokrenemo blog? 

Japanska kuhinja je neobična, zanimljiva, totalno drugačija i ne tako jasna za ovdašnje gurmane! Spoj egzotičnog i zdravog, neistraženog i naizgled tako jednostavnog, naterao nas je da prodremo u srce svakog zalogaja, kako biste ga osetili na najbolji mogući način. Uz japanske gurmanluke, neizostavna je japanska tradicija, zato smo se trudili da vam je predstavimo što preciznije!
Radeći sa ljudima koji se po prvi put susreću sa nesvakidašnjim oborcima-kakav je sushi, shvatili smo, da, čak i oni, koji su su voljni da probaju nešto novo, nisu baš sasvim sigurni šta da očekuju…
Zato smo napravili nešto zanimljivog sadržaja i edukativnog karaktera.

Sushi scena je u Beogradu, čini se, u neprekidnoj ekspanziji!
 -Da li su ljudi zaista spremni?
-Šta nas je nateralo da još jednom sebi postavimo ovo pitanje…?

Za par godina, koliko se aktivno bavimo ,,sushi delatnošću”, kroz našu svakodnevnicu prošao je ogroman broj ljudi, ostavljavši za sobom dobro i loše kritike, gomilu pitanja, napojnice… ali ono što ostaje ,,za na vek” jesu anegdote***, koje ostavljaju za sobom!

sushi to go or stay with us and ask for omakase

Morski krastavac 

Jednog letnjeg popodneva, dve ugledne gospođe su posetile naš restoran. Nakon što su se smestile, počele su sa prelistavanjem jelovnika. Starija gospođa me je pozvala i zatražila dodatno objašnjenje oko pojedinih sushi rolnica. Posle mog izlaganja, upitala je:

-Šta Vam je ovo ,,Kyuri to sakana“?
-To je krastavac i riba po izboru.
-A jel morski krastavac?!, upita gospođa.
-Ne. To Vam je… pomalo zbunjeno nastavih, domaći krastavac, razumete.
-E, pa, onda Vam to  nije japansko, pomalo ljuto odgovori. 🙂

Sushi pirinač sa kokosovim ili bambusovim mlekom

Jednom prilikom, gospođa koja se predstavila kao doktor pedijatar, došla je do našeg restorana, ne bi li uzela flajer sa jelovnikom. Upitala nas je kako pripremamo sushi pirinač, konstatovajući da se ovde (generalno u Srbiji) ne može pronaći zdrav sushi, zato što, kaže ona, ,,svi  sushi pirinču dodaju kokosovo ili bambusovo mleko” koje je sadrži puno masti i obilje ugljenih hidrata. Začuđeno smo se pogledali, ne pokušavajući da je razuverimo. Žena sa stavom, uze flajer, okrenu se i ode.

 Đumbir-Dobra vam je tuna


Jednom prilikom posetio nas je pomoćnik urednika jednog uglednog  beogradskog časopisa. Želeo je, kako se sećam, da zakaže sastanak sa vlasnikom restorana. Bio je ponuđen pićem i sushijem, što je i prihvatio. Preporučili smo mu neke varijante sushija sa tunom, škampima i jeguljom. Pre nego što je sushi bio završen, poslužili smo mu tanjirić sa mariniranim đumbirom i wasabijem. 
Gospodin je probao đumbir i s oduševljenjem uzviknuo
 ,, Odlična Vam je tuna!”.
Kolege zaćutaše, a ja počeh da objašnjavam kako je to zapravo marinirani đumbir i čemu on služi… Kasnije je sve izgubilo poentu.  

Sushi sa hlebom


Jedne zimske večeri, posetio nas je gospodin, srednjih godina. Ušao je u restoran sa pričom kako je ,,preko jeo sushi” i kako ga obožava, birajući tradicionalnije varijante sushija, upitao je šta se, šta sve ,,dobija” uz sushi koji poruči. Đumbir, wasabi i soja sos, odgovorio je jedan od kolega. 
-A hleb?, začuđeno nas pogleda
Kolega krenu sa objašnjavanjem kako sushi sadrži pirinač i nije praksa da se poslužuje sa hlebom. Čovek je izričito tvrdio kako on jede sushi isključivo sa hlebom, potom upita da li u blizini postoji neki market. Jedan kolega ga je ubeđivao da ,,pokuša” bez hleba, ali gospodin nije odustajao. Otišao je do obližnjeg marketa, kupio sebi dvopek i ,,pogrickao” ga sa zajedno sa sushijem.

Peršun i palvaka

 
Jedna naša stalna mušterija, ugledni stariji gospodin, obožava japanske specijalitete, zna tačno šta se kako konzumira, ali ima problem da zapamti imena ,,toga što voli”.  Jednom prilikom nas je nazvao, ne bi li poručio sushi, i krenu da objašnjava. 
-Sushi sa peršunom i pavlakom, 8 komada
-Ali mi nemamo takvu kombinaciju.
-Jeo sam je ranije, baš kod Vas! tvrdio je
-Jeste li siguni da je u pitanju pavlaka, mi pavlaku ne koristimo, a ni peršun, čudio se kolega.
-Molim Vas napravite mi to, uvek je moglo, kako sada ne može?
Kolega je odustao od ubeđivanja, otišao do kuvara i ispričao mu. Kuvari su razmišljali, prepitivali se, i na kraju se jedan od njih setio.
-Pa on hoće Rukkora sake sa krem sirom
(Navedena rolnica je bez prinča, u pirinčanom papiru, sa rukolom, a ne peršunom; i sa philadelphia krem sirom, a ne pavlakom).
If you take a walk in Vracar, go have sushi!!!
Možda se i Vaša priča nadje u nekom od naših sledećih tekstova. Pišemo istoriju, hvala što nam verujete.

vasabi korenasta biljka nalik renu

____________________________________________

*** Ni jedna od ovih  priča, nema za cilj da nekoga uvredi ili omalovaži. Blog je, pre svega, edukativnog ali i zabavnog karaktera! 

 sushi to go (delivery)

https://www.alideda.rs/fine-sushi-bar-dostava-beograd

sushi bar and restaurant
meni:
https://finesushies.com/