ISTRAŽIVALI SMO: Šta jedu Japanci, a nije sushi? Japanska topla jela, pohovana, servirana na pirinču… nudle!

Kada spomenemo Japan, naročito japansku kulturu ili ishranu, svi prvo pomislimo na sushi.  Sushi zasigurno nije jedino jelo u kome Japanci uživaju.
Da bismo videli šta je to, osim sushija, a što se vrlo rado nalazi na meniju popularnih japanskih restorana, analizirali smo nekoliko jelovnika prestižnih restorana.  Šta smo zaključili?

Udon nudle sa morskim plodovima

Pored sushija, na stolu, za vreme proslava rođendana i jubileja, možemo naći i ramen, što je supasto jelo, sa ramen nudlama i povrćem. U njemu mogu biti servirani ražličiti komadi mesa, slično tom jelu, i sam Udon, a koje je jelo sa udom nudlama, takodje supasto. Može biti i hladni i topli, za razliku od Ramena, koji je uvek topao. Pored toga, Japanci vole da pohuju u panko prezlama ili tempuri. Shodno tome, možemo probati i tonkatsu i katsu ili gambore u tempuri. Imamo i gjoze od tankog testa koje su punjene mesom ili povrćem. Pored toga, grilovanje u kombinaciji sa japanskim začinima kakav je teriyaki je još jedan način kako možemo probati komade svinjetine, piletine ali i lososa.
tonkatsu pohovano meso

Tonkatsu, pohovani las kare, panko prezle i tempura.

Japanci su vrlo posovećeni svemu što rade, zato i kada je hrana u pitanju, mnogi kažu da su neprevaziđeni. Ako ne volite sushi, možete probati nešto drugačija tradicionalna japanska jela. Japanska hrana ne spada u tešku ili začinjenu hranu, oni imaju svoje specifične začine ali su daleko od recimo Inijskih začina i jela. Mnogi mešaju japansku i kinesku hranu. One samo na prvi pogled imaju svojih sličnosti. Radi se o potpuno dve različite kuhinje. I Japan i Kina imaju neka jela, koja su jedne od drugih preuzeli ili usvojili. Način pripreme koji je zaživeo i namirnice od kojih se prave, najčešće se razlikuju.
U Japanu, slatkiši su posebna priča. Mogu biti od azuki pasulja ili matcha zelenog čaja. Finoća i lepota je ono što ih sasvim izdvaja od slatkiša iz drugih delova sveta. Oni su u najvećem broju slučajeva minimalistički prezentovani i izrađeni od najfinijih sastojaka.
Ako imate još nekih nedoumica, googjalte ili pogledajte naš blog. Možda baš tamo pronađete odgovor na vaše sledeće pitanje.
Japanese food koju morate da probate

https://finesushies.com/blog/