Mart  označava kraj zime i opominje na proleće. Proleće nagoveštava leto, a svaka pomisao na leto podseća nas na višak kilograma koje smo nataložili tokom proteklih zimskih dana.
Mart je sigurno dobra prekretnica za zdravije zalogaje i osećaj lakoće koji nas čini srećnim.

Ako sushi nije vaša omiljena hrana, možda biste trebali da mu se priklonite na putu rešavanja upravo tog viška koga biste stresli sa sebe, a u međuvremenu ga možda baš i zavolite. Ko zna?!

Kerol  En Rinzler, autor knjige ,,Ishrana za neupućene” ističe da je sushi – definicaja ishrane sa malom masnoćom odnosno niskokalorični obrok, ali ako ga ne jedete na pravi način, onda svakako nije ,,low-fat”.Koristim priliku da istaknem par njenih principa, koji vam mogu biti od pomoći, ukoliko je sushi obrok vaš put ka mršavljenju.*Da biste povećali benefite (sushija) birajte komade bogatije omega-3 (esencijalne masne kiseline) – nezasićene masne kiseline koje štite srce i povećavaju snagu mozga. Losos i tuna su istaknuti u njenoj knjizi kao niskokalorične namirnice, a uz to su bogate proteinima, omega 3 i vitaminom D.

* Vasabi (korenasta biljka nalik renu, koju u vidu paste dobijate gotovo u svim sushi restoranima kao prilog) je moćan antioksidans i antikancerogena namirnica (nutritivno bogata kao i sam brokoli, karfiolu ili kupus), a što je najbolje, ne treba vam (količinski) mnogo vasabija kako biste ,,ubrali” bogatstvo njehin nutritivnih benefita.* Margaux J. Rathbun, sertifikovani nutricionista i kreatorka sajta ,,Authentic Self Wellness” savetuje da se ,,klonite” hrskavih tempura rolnica, koje su pržene u dubokom ulju.

“The less fancy the roll, the better,”  tj. što manje ,,fensi” to bolje, tvrdi ona. Fokusirajte se na poručivanje što jednostavnijih komada, kao što je sashimi (fino sečeni komadi najboljih delova ribe), predlaže nam.*Uvođenje vegetarijanskih rolnica u svoj japanski obrok može bitim sjajan izbor. Mnogi sushi restorani imaju na meniju vegetarijaske varijante od svežeg krastavca, avokada ili morskih trava. Alge, tkđ, imaju lekovita svojstva i visok nivo vitamina, magnezijuma, gvožđa i folne kiseline.

,,Delicious and nutritious—the best kind of meal!”, poručuje Margaux.*,,Da li znate da mala porcija đumbira na tanjiru nije samo dekoracija. Pojedi to! Đumbir jača imuni sistem, pored toga ima jako antimikrobno, antivirusno, antifungicidno delovanje na organizam. Pored toga, odličan je izvor kalijuma, magnezijuma, bakra i mangana.

*Koristeći štapiće jedemo sporije, a time i bolje varimo hranu, manje unosimo, a više uživamo, svakako je mnogo bolje nego kao kada ,,tovarimo” viljuškom ili kasikom. Zato je naš savet da ovladate štapićšima što pre. Oni imaju svoju ulogu u japanskoj kuhinji, probajte da je ne zanemarite.

*Znate one ukusne, premium sočne rolnice… uglavnom su zasute nekim visokokaloričnim sosem, na bazi majoneza ili masnog krem sira – potrudite se da ih zaobiđete. Zatražite rolnice bez majoneza i krem sira, ne pohovane, bez tempura hrskavih dodataka, one nisu tradicionalni sushi, u svakom slučaju, poručuju one.

*Start sa miso supom može da nam pomogne da se zasitimo sa hranom koja  je ukusna, okrepljujuća a pri tom, borji znatno manje kalorija. Prema nekim procenama, porcija miso supe ima negde oko

75 kalorija.*Ako osećate glad i nakon ,,glavnog” sushi obroka, probajte da se na kraju zasitite salatom sa algama ili blago prokuvanim zrnima mlade soje (edamame). Bićete siti, a unećete znatno manje kalorija. Pored ovih 9 principa koje smo za vas izdvojili, nadovezaćemo se na ,,konkretnu” sushi dijetu, sa preciznijim planom ishrane. A ukoliko se budete prodržavali bićete oduševljeni rezultatima.

3 KG manje nedeljno! 

A što je najbitnije kilogrami se NEĆE vratiti, vi nećete narušiti svoj imuno sistem (što je uglavnom  posledica pojedinih rigoroznih dijeta), nikada nećete biti gladni, i na kraju, uživaćete u ishrani, jer sushi je sam po sebi NEODOLjIV!

Dan 1, 3 ,5 ,7

D o r u č a k:  4-6 zalogaja sushija. Trudite se da to budu ,,kalifornijske” ili ura-maki (prevrnute rolnice) sa susamom spolja. Unutra su uglavnom punjene svežom ribom i avokadom ili krastavcem. Takođe, možete se opredeliti i za vegetarijanske kobinacije.2 sata pre ručka 1 banana.

R u č a k: 8-12 komada sushi rolnice ili 2 temakija ili 2 onigirija (hand roll) po izboru, ili 6 nigirija, ili 6-8 komada specijalnih ,,filovanih” rolnica (fusion).Popodne pojedite 1 jabuku.

V e č e r a: 8-12 komada rolnica ,,ljute tune” ili negitoro rolnice ili ,,kalifornijske” ura-maki rolnice;

Dan 2, 4, 6

D o r u č a k: 4-6 komada sveže vegetarijanske rolnice2 sata pre ručka niskokaloričnih krekera i jedna sveže ceđena narandža (ova kombinacija pomaže da utolite glad);

R u č a k: 8-12 zalogaja sa svežom tunom ili lososem/ ili vegetarijanska rolnica. (Potrudite se da izbegavate pržene i pohovane varijante rolnica);U ž i n a: Popodne pojedite 4 komada ljute rolnice po izboru (ljuto ubrzava metabolizam i topi masne naslage);

V e č e r a: 8-12 komada ,,kalifornijskih” rolnica. Ne moraju nužno da budu sa ribom ili plodovima. Možete se prepustiti sjajnim varijantama sa tofu sirom ili siitaki pečurkama, avokadom i krastavcem i algama. (Keep it light at night);

 

*Pijte dosta vode-hidratacija je bitna. Zeleni čajevi (matcha puderasti japanski zeleni čaj – preporuka) pomažu detoksikaciji i ubrzavanju metabolizma, a uz to se savršeno slažu sa svim vašim sushi kombinacijama.
*Šetajte barem 15-30 minuta dnevno.
*Budite kreativni i otvoreni za različite kombinacije sushija (u odnosu na dane i obroke), tako vam sushi dijeta neće dosaditi, a svakako se preporučuje da unosite što raznovrsniju hranu.
*Pored lososa ,tune, brancina ili orade, dobar izbor su svakako škampi, sveže meso krabe ili sveže meso skalopa (jakobove kapice- školjke St. Jacques).